Duitse hypotheek in Nederland aftrekbaar?

Duitse hypotheekrente in Nederland Aftrekbaar?

Vorige week is er groot nieuws geweest aangaande Duitse hypotheken die de Nederlandse hypotheekmarkt willen veroveren. Dit heeft menig klant mij vragen doen stellen. Nu.nl, maar ook de papieren dagbladen stonden er vol van. Soms wel rentebesparingen tot 2% op een Duitse Hypotheek! Dat wil natuurlijk iedereen wel, je kunt er immers tot wel honderden euro’s per maand mee besparen. 200 miljard kopten de kranten, zou er zijn gereserveerd voor de Nederlandse markt!

Nu is het zo dat wij bij ons op het kantoor helaas geen advies geven in Duitse hypotheken, maar ik zou mijn vak niet serieus nemen als ik niet had uitgezocht hoe dit in zijn werk gaat.

Het is inderdaad mogelijk om een goedkopere Duitse Hypotheek af te sluiten, maar hier zitten wel een aantal haken en ogen aan! Zo is het eigenlijk altijd noodzakelijk eigen geld te hebben wanneer men een Duitse Hypotheek wil gebruiken om een woning aan te schaffen, doorgaans wordt namelijk maar maximaal 75% van de executiewaarde va

Duitse hypotheek

n de woning gefinancierd door de Duitse bank. En dan komt dus het probleem, veel mensen hebben momenteel niet het geld om de andere 25% bij te leggen, waarvoor dus ergens anders financiering zal moeten worden gezocht.

Dan de Hypotheekrenteaftrek: zoals bekend zijn de Duitse hypotheekrentetarieven vaak lager dan bij de Nederlandse banken. Dit betekent dat u logischerwijs minder rente terug ontvangt van de belastingdienst. Desalniettemin betaalt u natuurlijk ook minder rente. Hiermee is trouwens ook een veelgehoorde vraag meteen beantwoord: Ja, het is mogelijk om met een Duitse hypotheek rente af te trekken! Echter zult u er rekening mee moeten houden, dat wanneer u de overige 25% elders hebt gefinancierd, hiervoor de hypotheekrenteaftrek dus niet geldt. Denk bijvoorbeeld aan een forse lening met bijbehorende rentetarieven waarvan we geregeld uitermate saaie reclames op televisie kunnen aanschouwen! Hierdoor bent u in zo een geval vaak duurder uit dan met een gewone Nederlandse hypotheek!

Hebt u echter overwaarde op uw huidige woning waarmee u de 25% van uw nieuwe woning kunt financieren, of heeft u gewoon een hoop centen gespaard, dan moet ik met pijn in mijn hart concluderen dat u inderdaad al snel voordeliger uit bent met een Duitse hypotheek, zeker omdat ook daarvan de hypotheekrente aftrekbaar is!

Misschien moet ik dus toch ook maar Duitse hypotheken aan gaan bieden voor mijn klanten, voordat ze deze bij de buurman gaan afsluiten!

Duitse Hypotheek onderwaterOverigens snap ik wel dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien na alle veranderingen op de hypotheekmarkt de afgelopen jaren. Steeds weer worden de regels omtrent hypotheekrenteaftrek aangescherpt en aangepast. Eerst was het ideaal; alles was aftrekbaar. Daarna mocht maar maximaal de helft van de hypotheek aflossingsvrij zijn, en tegenwoordig is alleen de rente van het af te lossen deel van de hypotheek nog maar aftrekbaar voor nieuwe gevallen! Hoewel dit natuurlijk is om te voorkomen dat nog meer hypotheken onderwater komen te staan, is het niet wenselijk! Niet verwonderlijk dus dat mensen zicht gaan afvragen of Duitse hypotheekrente dan wel aftrekbaar is!

Uitleg over de haken en ogen van een Duitse Hypotheek:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: